Kočione cevi su obično najpodcenjenija stavka prilikom popravke kočnica. Postoji nekoliko razloga za zamenu i to su: preventivno održavanje, lomljenje ili pucanje cevi i propadanje usled starenja ili korozije.

Većina vlasnika vozila ne pomišlja na preventivnu zamenu kočionih cevi. Stare kočione cevi mogu tokom vremena izazvati velike probleme. Korozija je jedan veliki razlog da zamenite kočione vodove. Rđa može da zaprlja kočionu tečnost i da izazove starenje i propadanje gumenih zaptivki u kočionom cilindru ili čeljustima. Takođe loše utiče na gumena kočiona creva i neretko dovodi do njihovog pucanja.

Kada dođe do loma ili pucanja kočionih cevi to može biti vrlo zastrašujuće. Gubitak pritiska u kočionom sistemu uzrokuje da kočnica potpuno otkaže. 

 Poslednji razlog za zamenu kočionih vodova je propadanje, najčešće usled korozije. Propadanje vodova je relativno lako dijagnostikovati jer se najčešće može videti fizičko oštećenje na cevima. U svakom slučaju je veoma važno rešiti problem i sprečiti bilo kakve probleme prilikom kočenja.

Pravilno i pravovremeno održavanje kočionog sistema može sprečiti kasnije skupe popravke.