Ispravno funkcionisanje klima uređaja na vašem vozilu podrazumeva redovno održavanje i dopunu rashladne tečnosti. Redovan servis auto klime podrazumeva i antibakterijsko čišćenje ventilacionih kanala i isparivača klima uređaja kao i zamena filtera kabine. 

Redovnim održavanjem auto klime omogućava se njen ispravan rad što podrazumeva dobro hlađenje, rad bez neprijatne buke, čist i svež vazduh u kabini i otklanjanje prašine, masnoće, nikotina, neprijatnih mirisa, bakterija, mikroba...

Najčešće pritužbe na rad automobilskog klima uređaja se odnose na njegovu smanjenu efikasnost, ili pojavu pojačane buke i neprijatnih mirisa prilikom korišćenja. Najveći problem je što se ne obavlja redovna kontrola (svake dve godine ili na 50.000 km), već se klima uređaju posveti pažnja po pravilu negde na proleće, kad zapeče prvo sunce. Tada se uglavnom konstatuje da klima ili ne hladi efikasno ili da ne radi uopšte.

Sasvim je normalno da efikasnost auto-klime opada, pošto u toku jedne godine, iz sistema koji se pravilno koristi, može da ispari 10-15 grama rashladnog sredstva, mada ta cifra obično raste usled nepravilnog rukovanja. Neadekvatna količina rashladnog sredstva utiče i na povećanje buke, jer u slučaju njegovog manjka kompresor ne dobija dovoljno ulja za podmazivanje, a ukoliko rashladnog sredstva ima previše, dolazi do većeg pritiska koji kompresor mora da savlada.

Neprijatne mirise uzrokuju uglavnom alge i bakterije što se razvijaju na površini isparivača zbog česte promene njegove vlažnosti i temperature, a ovaj efekat je pojačan usled nepravilne upotrebe klima uređaja.

Provera efikasnosti klima uređaja i dijagnostika kvara, vrši se najmodernijim uređajem koji vrši ispitivanje količine i kvaliteta rashladne tečnosti, reciklažu freona i ulja, i ubacuje određenu količinu novog freona i ulja prema radioničkim podacima vozila. Pri tome je neophodno ispoštovati propisani odnos gasa i ulja što je različito za svaki model klima uređaja.
Kada je o dopunjavanju klima reč, tu situacija takođe nije jednostavna. Pre svega, freon je smeša gasa i ulja, koji se nalazi u sistemu pod određenim pritiskom. Često se vrši dopunjavanje neodgovarajućim uljima, čak i freonima koji nisu predviđeni za auto-klime. Pogrešno je dopunjavati samo gas, već je potrebno da se ispoštuje propisani odnos ulje-gas, što je različito kod svakog modela klima-uređaja.

Redovnim održavanjem auto klime omogućava se njen ispravan rad što podrazumeva dobro hlađenje, rad bez neprijatne buke, čist i svež vazduh u kabini i otklanjanje prašine, masnoće, nikotina, neprijatnih mirisa, bakterija, mikroba...

Lav auto servis poseduje najsavremeniji uređaj za redovno servisiranje klima uređaja koji omogućava:

  • Automatsku dijagnostiku količine i koncentracije freona i ulja u rashladnom sistemu;
  • Proveru pritiska u rashladnom sistemu;
  • Pretragu za eventualnim curenjem rashladne tečnosti pomoću UV tehnologije;
  • Pražnjenje sistema;
  • Punjenje klima uređaja propisanom količinom rashladne tečnosti i ulja, prema podacima koje preporučuje proizvođač.

Redovnim održavanjem obezbedićete siguran rad klima uređaja u Vašem vozilu i sebe poštedeti nepotrebnih troškova.

  • Servis auto klime (promena freona) se preporučuje na svake 2 godine.
  • Zamena polen filtera se preporučuje 2-3 puta godišnje.